FILMBEMUTATÓ - Kunok hazája / Karácsony Sándor filmje

Ismét különleges kulturális eseményre kerül sor a péceli Hámori Házban, ismét büszkék lehetünk arra, hogy egy Pécelen élő alkotóművész munkáját ismerhetjük meg, nevezetesen a városunkban élő Karácsony Sándor által rendezett és fényképezett „Kunok hazája” című dokumentumfilmet. A filmbemutatóra és az azt követő kötetlen beszélgetésre sok szeretettel invitálunk minden kedves érdeklődőt!

 

A filmről: 

Elkészült a „Kunok hazája”című dokumentumfilm

Három éves kitartó munka után elkészült és bemutatták a „Kunok hazája” című ismeretterjesztő dokumentumfilmet, amelyet Karácsony Sándor rendezett és fényképezett. A „vándormozi” vetítések eddig Karcagon, Kunmadarason, Kunhegyesen, Kisújszálláson, Túrkevén, és Szolnokon voltak. 2019-ben Pécel kezdi a sort, majd a Kiskunság települései következnek.

A film tudományos igénnyel készült, amit az is igazol, hogy neves szakértők véleményezték a készülő munkát: dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, dr. Pálóczi András régész, dr. Örsi Julianna társadalomkutató, dr. Tóth Albert biológus.

Mondanivalója: A 13. században betelepülő kunok hazát kerestek és találtak a Kárpát- medencében. Önállóságot kértek és kaptak a magyar királyoktól, de ezért áldozatot, mindenkori katonáskodást is vállaltak a magyar hazáért. Ezen különös jogállapotra, az önállóságra, szabadságra mindenkor nagyon ügyeltek. Az asszimilálódó kun falvak, nemzetségek fogyatkozó népe, amikor veszélybe került a kiváltsága — képes volt összefogni és kitartó küzdelem árán, anyagi terhet is vállalva —, 1745-ben visszaváltotta a kiváltságát. A redempció történelmi jelentősége éppen abban van, hogy a helyi közösségek demokratikus intézményrendszerének a Jászkun Hármas Kerületnek a létrejöttével megnyitotta a polgári fejlődés útját. Ezt a külön-utat járták a jászkunok 1876-ig. A jogi keretbe ágyazott, területhez kötődő kiváltság sajátos öntudatot alakított ki a Kunságban élőkben. Így a „mi-tudat” a keleti nomád hagyomány-elemek mellett redemptus öntudattal is bővült.

A kiskunsági, nagykunsági és a Bácskába kitelepült kun utódok, a film szereplői ma, a 21. században is büszkén vallják magukat kunnak.  Ezt a szellemi örökséget hűségesen ápolják és adják tovább utódaiknak. „Kunok maradunk a XXI. században is” — vallják meggyőződéssel a film alcímében is.

 

A film készítői és szereplői, közreműködői pedig ezzel az ismeretterjesztő dokumentumfilmmel a nemzeti-tudat gazdagításához, erősítéséhez járulnak hozzá.

 

 

Belépőjegy ára: 1000 Ft/fő.

A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt előzetes bejelentkezés feltétlenül szükséges az alábbi regisztrációs lap kitöltésével.

Érdemes a jegyet előre megváltani, hogy biztosan ott lehessen ezen a kivételes hangulatú filmvetítésen! Utalásnál kérjük a Közlemény rovatban feltüntetni, hogy: "Kunok hazája".  Bankszámlaszám: Egylépcső Kft. K&H Bank Zrt. 10401921-50526581-53491008.

További információ: Tölgyesi Klára, tel.: 06-30/975-5683, info@hamorihaz.hu.

A filmvetítés előtt és után büfét biztosítunk.

 

HELYSZÍN: Hámori Ház / Gesztenye szoba, Pécel Ráday u. 25. 

 

Töltsön velünk egy tartalmas, értékes estét! Várjuk szeretettel!

A Hámori Ház csapata

Bejelentkezés az alábbi űrlap kitöltésével lehetséges:

 

19

Szombat

19:00

Időtartam: 3 óra

Létszám: 40 fő

Ár

1 fő / alkalom = 1.000 ,-

Hányan szeretnének jönni?

Eseményt szervezi: Tölgyesi Klára
E-mail: info@hamorihaz.hu
Telefon: 06 30 975 5683

Kapcsolattartó adatai


Köszönjük jelentkezését! Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.