Háztörténet

 

Egy fáradt, havas téli reggelen autóztam Pécel belvárosában és szentül hittem, ha találok itt egy jó helyet, el tudom engedni sikerekkel teli, de utazós, rohanó tréneri életem. A Ráday utcában, úgy közép tájon leállt az autóm. Én jobbra néztem és egy fantasztikus ősfás kertet láttam, kissé elhanyagolt állapotban.

 

Visszatolattam a kiskapuig és egy ELADÓ tábla is megerősítette, hogy itt nekem valami dolgom van. Rövidesen bejöhettünk. Nos, ettől a perctől tudtuk, hogy ez a mi helyünk. Jó helyen vagyunk! Igen, mi itt szívesen hozunk létre valami maradandót.

 

Ez a kispolgári, az 1920-as éveket idéző miliő, a három méteres belmagasság, a hatalmas beltéri ajtók, az itt maradt, megörökölt bútorok, mind-mind hívogattak és marasztaltak minket. A konyha asztalon egy lepréselt páfrány fenyő levél tudatta velem, hogy az utolsó lakó biológus volt. A páfrány fenyő egy mindenben kivétel fa, ami a biológusoknak érdekes igazán. Kíváncsi lettem az itt lakókra, a családra.

 

A ház kora pontosan nem ismerhető. Egy 1922-es átépítési rajz áll rendelkezésünkre eredetiben. Ahol elsősorban belső falak áthelyezése történt. Ebből következtetünk arra, hogy száz évesnél idősebb épület megmentésébe kezdtünk.

A 2013-as vásárlás óta a kertből a veszélyes fákat kivágtuk, a vad hajtásokkal teli területet kitisztítottuk és egy terápiás kert tervezésére adtunk megbízást egy helyi vállalkozás számára.

 

A háznak minden helyiségét kifestettük, padlózatát felfrissítettük, bútorait felújítottuk. Így hozva létre egy kedves helyszínt a közösségek fogadására.

 

A ház átépítési terve is elkészült, amely jelentősen nem befolyásolja a jelenlegi kialakítást, de a helységek egymástól független használatát biztosítja. Valamint a szükséges műszaki felújításokat lehetővé teszi. Minden részlethez nagyon óvatosan nyúlunk, tiszteletbe tartva a kort,a múltat és a korábbi építészeti döntéseket.

Köszönjük jelentkezését! Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.