Családterápia

 A családterápia egy rendszerszemléletű terápiás irányzat, amely azt vallja: ha a családban bármelyik családtag tünetet produkál, a tünet megjelenésében a (családi)rendszer minden tagja benne van. Vagyis egy új egyensúly beállítása,-  amelyben a tünet feleslegessé válik – sokkal gyorsabban érhető el, ha az üléseken a család minden tagja jelen van. Ezért,  családterápiás üléseken a szülők és a gyerekek is jelen vannak. Nincs olyan életkorú gyerek, aki nem hozható el. A gyerekeknek mindenféle játék, manuális tevékenység adott, ahhoz, hogy az általuk kreált képekkel, szobrokkal, gyurmafigurákkal, bábjátékkal, hangszeres bemutatóval segítsék a terápiás ülés sikerét, s közben észrevétlenül segítenek magukon feszültségeik levezetésével.

A családterapeuta akkor is rendszerben gondolkodik, amikor egyéni vagy párterápiás ülést vezet. Vagyis dolgozik az egyént és a párt körülvevő fontos családtagokkal, kapcsolatokkal. Ilyenkor az egyénen és a páron kívül nincs más jelen, de a szakember kérdései – szükség esetén –  a rendszerre vonatkozóak.

A gyerekek rendkívül hatékonnyá teszik az üléseket, mindent „tudnak”, ami a családban zajlik. Hatalmas „radarokkal” rendelkeznek. Sokszor felszabadulttá válnak attól, hogy „végre” beszélünk a problémáról. A terápián való családi részvételnek az üzenete a gyermek számára: „Nyugodj meg kicsim, dolgozunk azon, hogy mindannyiunknak könnyebb legyen! ”

Ezek mellett előfordul a családülések között is, hogy a terapeuta javaslja a gyerekek kimaradását a következő találkozásból. Olyan ülések is előfordulnak, hogy csak a gyerekek vagy csak a szülők vannak jelen.

Felelősségteljes szülői magatartás, ha a szülők először gyerekek nélküli ülést kérnek, hiszen ők sem tudják előre mi várható itt, s egymást is meg kell vizsgálnunk az együttműködés szempontjából. A gyerekünket szeretjük olyan helyre vinni, ahol mi már biztonságban vagyunk, s van elég bizalmunk az ott lévő terapeutában és a helyszínben.

Jellemzően azok a családok jönnek el terápiára, ahol:

  • a gyerekek valamilyen nehezen viselhető magatartási vagy teljesítménybeli problémával küzdenek
  • valamelyik családtag nehéz tünetet vagy betegséget produkál, amely mögött orvosilag megállapítható eltérés nincs, ezért gyanakszunk annak lelki eredetére
  • minden családtag meg tud fogalmazni valami számára nehezen elviselhetőt a családi működésben
  • a családi kommunikáció elviselhetetlenné vált vagy megszűntfelborult a család rendje (struktúrája), pl: a szülő gyerekké vált, a gyerek az egyik szülő társává, esetleg szülőjévé
  • nehéz családi esemény történt, amelynek feldolgozásában segítségre van szüksége a családnak
  • a gyerekekre panaszkodik az óvoda, iskola
  • szakember javasolt az orvosi beavatkozás mellett családterápiát
  • a szülőpár/pár kapcsolati krízisben van
  • valamelyik családtag egyéni elakadásokkal küzd, nehéz a családban jelen lennie, együttműködnie.

 

Hogyan képzeljen el egy terápiás ülést?

Az első találkozás:

Megismerkedünk egymással és együttműködésünk kereteivel. Minden esetben megkérdezek minden jelenlévőt, arról, hogy: – Mit lát vagy érez ebben a pillanatban a legnagyobb problémának?  Ennek megfogalmazására készülhet előre is!  Azt is megkérdezem mindenkitől, hogy: –  Mit tartana a terápia végén egy jó, számára kielégítő eredménynek?  Mind e közben én jegyzetelek, mert ezekből a mondatokból dolgozunk a későbbiek folyamán, ill. felrajzolom a családfának azt a részét, amit Ön vagy Önök említettek az első beszélgetés alatt.

Beszélgetésünk eredményeként,  elmondom a beavatkozási lehetőségeket. Ön (vagy Önök) döntenek arról, hogy elkezdjük-e a (közös munkát) terápiát. (Erre minden esetben adok időt.) S, ha igen, akkor megfogalmazunk egy „szerződést”. Vagyis pontosítjuk a célt, amiért dolgozunk. Majd megállapodunk a terápia feltételeiben. Problémától függően elmondom, hogy körülbelül hány terápiás ülés alatt várhat(nak) eredményt.

További ülések:

Minden ülés elején beszélünk arról pár szót, hogy van a család. Van-e valamilyen változás? Mi történt az előző találkozásunk óta? S, ha volt házi feladat, arról beszámol(nak).

Aztán dolgozunk a szerződésünk mentén tovább, az Ön(ök)re szabott módszerekkel.

Majd adok „házi feladatot”! Ezek közösen szervezett programok családtagokkal vagy rajzkészítés (gyerekeknek), esetleg le kell írniuk valamit. Pároknak szoktam adni egy-egy kérdéssort, ami alapján egy biztosan klassz beszélgetésre számíthatnak., stb.

Időpont egyeztetés az alábbi elérhetőségeken:

Családterapeuta: Tölgyesi-Nagy Klára

Tel: 06 30 975 56 83

tolgyesiklara@gmail.com

Rendelő: 2119 Pécel, Tas vezér utca 5.

 

 

Kapcsolódó eseményeink